NÄR DU STÅR VID ETT VÄGSKÄL I LIVET, HUR GÖR MAN FÖR ATT KOMMA FRAMÅT OCH GÖRA BESLUT?

Känner du dig ibland som att du står vid ett vägskäl i ditt liv? Som att du inte vet vilka val du ska göra? Du har svårt att fatta ett beslut och märker att du redan ”velat och kvelat” allt för länge! Du har kanske spenderat dagar, veckor, månader eller till och med år, på försöka få klarhet i hur du ska göra med en viss situation. Detta beteende kan gott och väl handla om både små och stora beslut i livet.

Att stanna upp och fundera över värderingar, känslor och praktiska lösningar är en visdom och definitivt viktigt under hela livets gång, men att vara kvar för länge ger tyvärr motsatt effekt. Det gör att du känner dig låst, blockerad eller till och med stagnerad i livet. Du stampar på stället och kommer dig inte framåt helt enkelt.

Så vilken är den rätta tiden att ”få älta” hålla på och begrunda sin situation? Det är givetvis individuellt och situationsbaserat, men vissa människor har en förmåga där de väldigt snabbt lyckas ta sig vidare. En förmåga att ta sig framåt snabbt, men ändå på ett konstruktivt och hållbart sätt. Det kanske ser ut som att de har en rörelse och speciell energi, eller att de ha flyt i livet. Flow. Denna flow-förmåga är faktiskt någonting som du kan träna upp, precis som en muskel som du tränar på gymmet. Och som med alla nya vanor, beteenden (och muskler), så ju mer du lyckas träna på dem ju starkare och kraftfullare blir de!

Vi vet att vår hjärna är flera tusen år gammal. Och att den i huvudsak vill få oss att överleva. Vi vet att vår ”reptil hjärna eller inre chimpans” reagerar för att skydda oss i första hand. Den får oss att reagera och att fly eller fäkta. Att frysa är också en reaktion vi kan ta till när vår hjärna upplever något som ett hot. Du kanske vet att du borde säga något åt personen som just sårat dig, men i stället fryser du till och får inte ur dig ett ord.

 

 

Oavsett vilken eller vilka reaktioner du tar till så har de en funktion just då. Men det är kortsiktigt. Det blir som en ”quick-fix”. Så därför behöver du börja träna på att bryta dessa mönster. Fast hjärnan upplever situationen som att du håller på att bli uppäten av ett lejon, så vet du ju när du stannar upp, att du inte är i direkt fara för överlevnad. Att våga agera och inte bara reagera blir en nyckel. Naturligt vill vi inte agera för att det innebär en ansträngning eller att mestadels vara obekväm. Samtidigt vet vi att om vi vill få saker att hända så måste vi våga bli obekväma. Så denna muskel är den vi ska träna, så ofta vi bara kan!

Eftersom vårt grundbehov nummer 1 är trygghet, fysisk sådan, men också psykiskt och känslomässigt, så strävar vi ofta i de flesta situationer att bibehålla denna känsla och därmed tillgodose behovet. Detta handlar långt ifrån att bara ha ett tak över huvudet och mat på bordet, utan det yttrar sig i att göra samma saker, ta liknande beslut, umgås på de samma ställena, vara kvar i ett dåligt parförhållande, undvika att byta jobb, motionera, sluta röka etc. Det finns otaliga exempel som säkert är både mer och mindre medvetna för oss. Att ta till den ena och andra undanflykten är definitivt ett sätt att fly och att få fortsätta vara bekväm.

Undanflykter och bortförklaringar kan vara: att ”inte veta”, man svarar kanske ofta, – ”jag vet inte” när någon frågar något, det kan också vara att man alltid ”tycker som alla andra”. Att inte våga ta beslut är definitivt ett tecken på att du inte vill utsätta dig för obekvämlighet, för vad händer om det visar sig vara fel beslut? Hur kommer det att bli då och hur kommer du att känna dig? Har du svårt att hantera motgångar och misslyckanden är beslutsfattande definitivt också något som du säkert har svårt med.

I våra yttre beteenden och handlingar speglas våra inre känslor, värderingar och behov. Andra beteenden som visar att du är otrygg, osäker och kanske till och med feg, är att du inte vågar sätta upp konkreta mål, du vågar inte kommunicera dina känslor till andra, du prokrastinerar och skjuter fram det mesta av dina uppgifter. Kanske vill du även gärna kontrollera andra människor eller situationer som i sin tur innebär mer stress än tillit.

Oavsett vad som talar till dig av dessa, så går det att träna bort. Det går att stärka nya muskler som är mer betjänade för dig och ditt liv.

 

 

Här är fem enkla tips på hur du kan starta med att öva på att stärka din flow:

  1. Ta ett nytt fokus! Ta fasta på ett annat ställe, en ny dialog ett nytt mål som du riktar dig på, eller en annan ny känsla som du låter dominera.
  2. Använd dig av ”NASA övingen” – 5.4.3.2.1. Du räknar alltså baklänges och när du säger 1 så bara stiger du steget fram och gör det. Det att vi räknar från 5 istället för det vanliga 3 + att vi räknar baklänges kräver ett visst fokus och ”stör” eller avbryter den vana du vill bryta, alltså i detta fall att stanna kvar och få fortsätta att vara bekväm i den situation du befinner dig i. Detta håller ”chimpansen i bakhuvudet” i schack och du kan lura den att inte reagera och skydda dig, utan istället att hålla sig i bakhasorna.
  3. Skrid till handling med något praktiskt. Det kan handla om att skriva ner något, att ta upp telefon och ringa det där samtalet eller bara att ta och dricka två glas vatten till exempel. Gör ca. 5-10 små saker i den nya riktningen.
  4. Nu har du faktiskt kommit över halva vägen redan. Chanserna att du just nu faller tillbaka minskar hela tiden. Nu behöver du bara förstärka och bibehålla ny ditt beteende. Se till så att det håller. Nu tränar du alltså även disciplinen. Faller du tillbaka, så har du strategin för att börja om.
  5. Belöna dig i efter en timme, med något sunt! Det kan vara en klapp på axeln, en god frukt, en stund som du bara sitter i det vackra vädret eller något annat bra som du gillar och som du lätt kan göra i din vardag.

 

För att sätta dessa fem punkter i ett konkret exempel så kan vi tänka oss något som de flesta måste göra under vårt dygn och som alltid är mer eller mindre obekvämt för många, -alltså att stiga upp ur sängen på morgonen.

Så då skulle det t.e.x innebära att klockan ringer, du vaknar. Sätt en känsla eller mål som du vill ha för dagen. T.ex. Jag vill kunna mig energisk, fokuserad och i nuet hela dagen, trots att jag har flera saker som bör skötas. Sen räknar du 5.4.3.2.1 och stiger upp. Nu följer minst fem praktiska saker som du gör genast och gärna ganska snabbt efter varann, så att du bygger upp ett litet ”mini-momentum”. T.ex. drick ett vattenglas, hoppa små raka, spända, snabba hopp 100 ggr medan du ler, tvätta ansiktet, borsta tänderna och gör en high five i spegel åt dig själv (vi förväntar oss ofta att andra ska heja på oss, men vi borde lära oss att också bli bättre på att heja på oss själva).

Fortsätt med ett par andra praktiska små saker som under stöder ditt första mål: dvs. energisk, fokuserad och i nuet. Och SEN kan du ta ditt morgonmål, klä på dig, sätta igång med en arbetsuppgift, eller ta telefon och kolla på sociala medier (om det ännu intresserar…).

Dessa knep och tekniker är enkla. Till och med nästan löjligt enkla. Men de får igång dig i din vardag genast från morgonen och de försätter dig i ett inre tillstånd som gör att du känner dig bättre, piggare och mer entusiastisk inför dagen.

Det är också oftast de enkla, små och konkreta sakerna som vi gör i varje dag som ger den stora skillnaden i det stora hela. För ett verktyg eller en teknik är ju aldrig effektiv, om den inte kan användas. Därför är just därför de enkla sakerna är de bästa!

Samtidigt som du gör dessa övar du som tredje sak, förutom flow, disciplin, givetvis också hela tiden just din förmåga att gå över tröskel för att ta beslut! Att våga utmana sig och vara obekväm – utvecklar!

Ta gärna kontakt med mig och du vill ha roligt samtidigt som du tränar på att få rörelse och resultat!