Jag var 23 år gammal då jag fick möjligheten att bo i Karibien i två år, en paradisö och en erfarenhet som de flesta skulle drömt om.

 

Långtråkigt i paradiset

Jag var nykär, hade ett fint och lyxigt boende, en svit. Jag hade även pengar och tid, men jag var inte lycklig. Hur är detta möjligt?
Jag hade ju allt som ansågs ge total lycka i en människas liv, allt som åtminstone i samhällets syn, anses ge all lycka. Kanske skulle vissa tycka att jag var kräsen, bortskämd eller liknande, eller så kanske det var så, att jag då för första gången på riktigt förstod; att den verkliga lyckan i livet inte kom utifrån, utan inifrån.

För det var under denna tid jag gjorde något av det förnuftigaste jag hade gjort hittills. Jag började ställa mig själv annorlunda frågor. Enkla och klara frågor som: vad vill jag? Vad är viktigt för mig? På vilket sätt kan jag komma till mest nytta i denna värld jag lever i? Vad behöver jag göra för att nå dit? Vilka alla steg och delar dit, kan jag påverka helt själv? 

Vad är det viktigaste som jag ska börja fokusera på redan nu? 

Vilka beslut kan jag göra redan idag för att få ett annat resultat? Vad behöver jag göra för att våga tro på min egna framtid? Hur skall jag börja bete mig och förhålla mig så att jag underlättar för mig själv att nå dit jag vill? Vad behöver jag ta tag i och vad behöver jag göra? Vilka ”livsläxor” behöver jag göra för att bana väg för mig själv? Är jag villig att göra vad som krävs om jag får det jag vill? Hur gör jag när jag inte orkar, eller när disciplinen viker sig? 

 

Rannsakar mig själv

Om jag lyssnar till min alldeles egna inre röst, vad säger den då?

Jag upptäckte sidor hos mig som jag verkligen inte tyckte om. Idag är jag stolt över att jag vågade konfrontera mig själv med mina skuggsidor. Det var en jobbig process att hitta mitt riktiga, äkta jag. Idag är jag tacksam för det. Jag kunde inte vara den coach jag är utan dessa erfarenheter. 

När jag ställde mig själv andra frågor, började jag givetvis få helt andra svar. Jag kom då till att lyckan inte hängde på vad du äger, vilken status du har, hur du ser ut, vem du känner eller inte känner. Lyckan beror heller inte på hur mycket eller lite tid du har. 

Jag kom till två saker som gjorde all skillnad för mig: lyckan i en människa skapas inte i huvudsak utifrån in, utan inifrån ut, och när jag tar ansvar för hela mig så kan också påverka hela mitt liv.

Sagt och gjort, jag tog mitt pick och pack och drog i väg till Paris i 10 dagar, på en intro i en utbildning inom personlig utveckling (hur psyket påvekar kroppen och vice versa).

 

Kurs som förändrade mitt liv

Jag hade läst en bok om metoden som Réal Choinière, från Canada, initiativtagaren till denna 10 dagars kurs, men annars hade jag inga förhandskunskaper i psykologi, inte ens från gymnasiet. Inga studier i anatomi heller. I bagaget av utbildningar hade jag förutom studenten, ett diplom i det franska språket och ett i affär-och turism verksamhet, samt min 3,5 åriga tradenom examen från Mellersta Österbottens Yrkeshögskola.

Kursen var fantastisk och jag var helt lyrisk, det började ganska snart klarna att jag kunde hjälpa andra människor att må bra, att förstå sig själva, så att de kan utvecklas mot sin fulla potential, och så att de också i sin tur kan hjälpa och bidra till andra. Och förhoppningsvis med det, så bidrar jag det mesta vad jag kan enligt min fulla potential. Också kanske om alla även tänkte så, så skulle världen bli lite bättre för varje gång.

Jag fortsatte att leta efter sätt att utbilda mig och kom in på en metod som hette NLP (Neuro Lingvistisk Programmering). Enkelt sagt: hur vi tänker, känner, reagerar, beter oss och agerar där enligt, samt hur vi kan stärka det som redan är starkt och förbättra det i oss som är svagare, Då kan vi lära oss att fungera så optimalt som bara är möjligt, oavsett om det gäller i arbetet, privat, eller inom nån idrott. 

 

Ny karriär

Det som alltid fascinerat mig är vad människor som lyckas gör, för antagligen gör de något som ”vi andra vanliga” inte gör eftersom de lyckas med det de vill lyckas med. Nu hade jag hittat en metod som gav mig verktygen, konkreta och synnerligen effektiva sådana, som jag sedan började använda direkt. Vart efter vi lärde oss så började jag använda dem först på mig själv och sen på andra, genast jag hittade någon som var villig att ställa upp som ”försökskanin” var jag där och var villig att hjälpa. 

När jag märkte att jag faktiskt gjorde nytta och något gott i en annan människas liv, så sporrades jag ännu mer. Jag blev ännu ivrigare och gick alla utbildningar man kan gå inom NLP. De flesta utbildningarna i Paris med Josiane de Saint Paul, som grundade l’Institut Français de Programmation Neuro-Linguistique (IFPNL) i Frankrike år 1984. Hon som tog in metoden till Europa och lärde sig själv direkt från grundarna Bandler och Grinder år 1981. 

För när jag skulle välja utbildning så funderade jag såhär: var hittar jag den bästa läraren i Europa? Jag resonerade nämligen så, att om jag hittar den aldra bästa tränaren, och lär av denna, så skapar jag också de bästa förutsättningarna för mig själv att bli bäst inom det jag ska göra i mitt hemland. Sen var inte heller andra världsdelar än Europa möjligt för mig som alternativ, eftersom jag hade en pojke på ett år och behövde av dessa känslomässiga och praktiska skäl, hitta relativt korta och lätta sätt att komma mig till utbildningen som var en gång i månaden, under ett års tid. Jag jobbade då som provisions försäljare inom ett företag som säljer dator tillbehör, så jag bestämde mig att arbeta extra hårt och duktigt i tre veckor för att sen alltid ta en vecka ledig. -”Så länge försäljningssiffrorna är de samma, som när du arbetar 4 veckor, så är det okej, sa min chef.”

Så sagt och gjort, klappat och klart, satt jag min strategi i verket. Och det gick bra. Jag gick även någon utbildning i Tavastehus för att få det finska ordförrådet, och sen också i Sverige för att ta in den Sverige svenska synpunkten på NLP. Också tog jag flera kurser på Åbo Akademi i utvecklingspsykologi, ledarskap, idrottspsykologi samt coachning och utgick med högsta vitsord i dem alla.

Man blir först NLP Practitioner, vidare till NLP Master och sen NLP Trainer, och ytterligare för att få certifierings behörighet för att kunna utbilda andra, så måste man sen gå om allt igen, men denna gång som assisterande hjälptränare. Det är mycket bra och lärorikt eftersom då ser man ut en helt annan synvinkel och man kan observera sånt man inte sett då man själv sett när man var kursdeltagare för fösta gången. De flesta går dock Practitionern och Mastern. Man har inte i sitt intresse att utbilda andra som jag hade, utan mer för att använda verktygen och tankemodellerna i sitt nuvarande arbetsliv eller privatliv. Och så vitt jag vet är jag ännu ensam som aktiv svenskspråkig NLP tränare i Finland. Finskspråkiga NLP tränare i södra Finland finns det gott om.

 

Från NLP till toppidrotten

Idag, 20 år senare, är jag förutom NLP Tränare med certifierings behörighet, också mental tränare, coach, relaxations handledare och andningsinstruktör.

Jag har eget företag sen 2010 och jag håller utbildningar, föreläsningar och individuella coachningar för privat personer eller inom deras arbetsliv, inom ledarskap, kommunikation, relationer och personlig utveckling. Jag har nu under många år hjälpt andra, bl.a toppidrottare, företagsledare och författare att utveckla sig själva och sina karriärer i positiv riktning. Jag kallar mig för performance coach.

Jag brinner för det jag gör och det i sin tur gör givetvis att jag kan bidra på ett effektivare sätt. Jag känner mig entusiastiskt inför varje människo möte och är mycket optimistisk inför framtiden. 

Jag tror att bara varje människa vågar lyssna till sin dröm och till sig själv, och är villig att göra vad som krävs, även om det handlar om att våga möta rädslor och anta utmaningar, och framför allt att våga tro på sig själv och sin kapacitet i alla lägen. Jag vet också mer än nånsin nu att allting börjar med en själv och vet nu med säkerhet att lyckan kommer inifrån och kan sprids sen ut till andra. 

Tacksam för allt!

Jag har ingen svit nu, ingen havsutsikt, och ingen paradis ö som jag bor på. Jag har absolut inte tid som då, och inte heller pengar som då, men jag är lyckligare än någonsin och jag har upptäckt att största rikedomen finns inom mig själv. Egentligen fanns den hela tiden där, det var bara jag som villat bort mig och som varken vågade se, höra, känna eller ännu mindre förverkliga vad som fanns där. Och nu vet jag till på köpet hur man skall göra för att nå sina drömmar. Så våga göra ett djupdyk, och våga gå på upptäcksfärd i dig, det kanske. Inte kommer att vara lätt, men det kommer absolut att vara värt det! Lycka är därtill känslan som sprids snabbast av alla! 

Jag vill inspirera dig till att göra det samma som mig, kan jag så kan du, och att hitta det som är unikt och rätt för just dig, och ditt liv, och har du svårt på vägen så kan du alltid ta hjälp av mig.