Det är givetvis mycket förståeligt att många panikerar med tanke på det läge vi alla befinner oss i just nu. Det aldra viktigaste vi behöver göra nu är dock att återstabilisera läget. Det kan du göra för dig själv och andra på flera olika sätt. 

Här kommer några tips för hur du kan tänka och vad du kan göra för att underlätta för dig själv och de i din omgivning, och för att förhindra att du blir smittad, samt att förhindra att du ger smittan vidare om du blivit smittad:

1. Hygienen är nu extra viktig, det vet vi. Tvätta din kropp och dina händerna med oliv tvål så torkar du inte ut huden lika mycket. Viruset finns högst troligen på dina händer och eftersom virus kommer lättast in i kroppen via ögon, öron, sinus och mun, så kommer du högst troligen själv att föra dit det via att du gnuggar dina ögon eller rör mycket i ditt ansikte.

2. Andningen. Andas mindre. Låter kanske konstigt, men när är du är stressad och orolig, så andas du mer, så tänk på att andas mindre luft, genom att göra dina andetag lugnare och mer rytmiska. Förläng din utandning, andas in t.ex till fyra och ut till sex. Om du behöver lugna dig ännu mer pausa två sekunder mellan in och utandning och mellan ut och inandning. Forskning har visat att med 3-4 korrekta och effektiva andetag på detta sätt, så kan du lindra ångest och sänka din stressnivå omedelbart.

Andas in och ut via näsan endast! Hela 75% av bakterierna dör och filtreras vid in och utandning genom näsan. Måste du vara nära nån annan i t.ex. butiken, kom då ihåg detta. Även när du är hemma för dig själv är detta viktigt, eftersom då ökar koldioxid nivån i din kropp och denna i sin tur hjälper dig att slappa av och att optimera din återhämtning.

Tejpa munnen, det har faktiskt visat sig att vara mycket effektivare än att bara säga åt sig själv att: ”jag kan ju bara ha fast munnen”, detta är mentalt, därför att med tejpad mun utesluter du möjligheten att andas via munnen, och i och med det, kopplar hela ditt andningssystem om. Med näsandning hindrar du alltså både att smitta andra och att bli smittad själv. Så träna dig på detta sätt, vill du inte ha på tejp offentligt så ta bara av det i stunden, är du tränad och invand då så öppnar du inte munnen automatiskt som du annars skulle göra.

3. Rama in din situation positivt! Eftersom vi nu alla är i samma båt och vi måste vara mer introverta, så är det ett ypperligt läge att planera, förebygga, samla energi eller för att återhämta sig. Och det är bara din egen kreativitet som sätter stopp för vilka alla möjligheter du har. Sociala medier, digitalisering och dagens teknik som vi kritiserat mycket, blir nu vår tillgång. 

Gör avslappningar, skriv den där boken du länge drömt om, jobba på din marknadsföring, börja stretcha eller gör den där yogan som du alltid velat, men som lämnat p.g.a att du ”inte haft tid”. Kolla de där filmerna, skriv eller läs mer böcker, sånt du inte vanligen hinner med i ditt hektiska liv. Var med dina barn, din närmaste familj, din livspartner och stärk era band och er relation. Om du ramar in din situation med allt det som du kan göra nu, istället för allt vad du inte kan, så ändrar ditt läge omedelbart.

4. Träna roligt och lätt. Ät hälsosamt. Detta är enkla saker som du kan börja med idag. Gör hemmapass. Gå ut och gå i skogen eller åk ut i skidspåret. Du kan faktiskt göra nästan allt för din kropp bara i ditt egna hem!

5. Tänk positivt och konstruktivt! Vi tänker upp till 65.000 tankar per dygn och 95% av dem är samma som igår. Detta är ett av de viktigaste råd jag kan ge. Vi gör också en massa beslut under en dag (både medvetet och omedvetet), var medveten om att göra positiva beslut eftersom dessa påverkar dina handlingar och dina beteende mönster.

Fokusera alltså på allt det som du nu kan göra istället och om du skulle få viruset, tänk då att du för möjlighet att träna ditt immunförsvar så att det blir ännu starkare. Vi vet att allt det du fokuserar på blir automatiskt större. Om du inte ligger i riskgruppen, alltså bland de som är mycket gamla, redan sjuka, eller om du är mycket fattig eller hemlös, eller/och inte har tillgång till rent vatten och normal hygien, så kommer du högst troligen att klara dig riktigt fint!

6. Dags för nytänk och för att förändra din livsstil. Lycka är en livsstil. Och verklig lycka bär du alltid med dig inuti, den finns aldrig utanför dig. Nu har du möjlighet till att bygga en ny plattform för ditt liv, med eftertanke och i lugn och ro. 

Gör nya visioner och mål, för ditt liv. Gör en mind-map eller en sk. skattkarta eller vision board där du limmar in alla fina och tilltalande bilder och citat som du gillar att läsa och se på. Vilka är dina viktigaste värderingar? Om du inte har din hälsa som prioritet nr. 1, så är det nu dags att flytta upp denna värdering i din värderingshierarki, så att du gör denna till din sk. kärnvärdering. Kom också i håg att vara tacksam för allt du redan har och allt det positiva du redan fått möjlighet att uppleva i ditt liv. Genom att öva på tacksamhet, så kan du förebygga oro och skapa långsiktig inre harmoni. Ta speciellt i beaktande de små sakerna i din vardag som kanske verkar obetydliga, och som du ofta tagit föregivet eller som en självklarhet, dessa är faktiskt de viktigaste för att ge en känsla av vardagslyx.

7. Vi vet att stress och oro gör motsatsen till att stärka oss på ett konstruktivt sätt. Stress sänker vårt immunförsvar och ökar inflammation i kroppen. Stress orsakas av rädsla. Rädsla är en känsla och denna rädsla är också mer eller mindre intensiv på basen av vad du tillskriver för meningar till den. Om du tillskriver virus med rädslor, föreställningar och med generaliseringar som att jag och min familj kommer att insjukna och alla att dö, eller ekonomi bortfallet för vår familj kommer helt säkert att sänka oss, och vår livskvalitet, så är det klart att du ganska lätt blir ännu mer nervös. Och nervositeten smittar givetvis av sig, precis som vilket virus som helst. Det smittar till och med i snabbare takt än själva viruset, på dina barn, din familj och till din omgivning. Vi är inte så vana med att vara introverta och osociala, men förknippar du introversion med t.ex ensamhet, så kommer du ganska snabbt att få panik, för vi är ju trots allt sociala varelser i grund och botten.

Om du trots allt skulle få viruset, gör då ännu mer av dessa tips, och framför allt är då det positiva tänkandet det viktigaste. Tänk att om jag får viruset, så får jag möjlighet att träna mitt immunförsvar vilket betyder att om 10 år igen när nästa ännu värre virus är på väg så har jag ett starkare immunförsvar och större immunitet än jag har idag. Visualisera din kropp som fullt frisk, där alla organ fungerar optimalt, friskt och starkt. Gå igenom alla kroppsdelar. Inom mentala träningen är visualisering ett mycket kraftfullt verktyg. Kom också ihåg att ha en positiv inre dialog!

Och blir jag sjuk så kan jag också tänka att jag flera gånger tidigare haft virus i kroppen och klarat det. Också vet jag att läkare och sjukhus med mycket kunnig och utbildad personal kan hjälpa mig om så behövs. Oftast vet vi ju redan hur vi ska göra och vad vi behöver när vi är sjuka, så gör likadant.

När vi är rädda börjar vi tänka irrationellt, hysterin över wc pappret visar på detta, trots att det inte alls finns nån stor risk för att du skulle blir utan. Människors beteenden som att hamstra produkter visar på hur pass osäkra vi egentligen är inuti oss. Självmedvetenhet, självkännedom och självinsikt är guld värt i dessa tider. Satsa på att utveckla dig som människa och person nu, det är extra viktigt med medvetenhet just nu. Det hjälper dig att hålla dig frisk och sund inuti. Det är alltså av största vikt att du inte bara fysiskt är i skick, utan även emotionellt, spirituellt och mentalt. Det är viktigt nu att du tar personligt ansvar och sköter det du kan påverka alltså hela du och din hälsa, då skapar vi istället ett kollektivt välmående.

Att börja använda munskydd är inte heller någon optimal lösning, forskning har visat att munnen under masken är öppen eftersom du upplever att du får för lite syre via inandning som då måste ske via näsan. Så effekten blir inte alls den du hoppas på. Det finns inga bevis för att en mun mask skulle skydda dig själv mer än om du använder dig av det som är vårt naturligaste organ för vår andning, – alltså din näsa. Risken om du börjar hamstra munskydd är också att det inte finns tillräckligt för de som verkligen behöver dem i sina arbeten.

Håll dig up to date via medier om vad som händer och hur vår situation utvecklas. Som Deepak Chopra säger: ”we are all in the same boat, -passengers on cruise ship earth”, and there is no way anyone can disembark”.

Vissa av oss kanske är i första klass, business klass eller i ekonomi klass, men vi är alla där, så detta är en gemensam utmaning. Ingen kan säga att de är helt immuna, eftersom alla drabbas, även politiker och rika, kända personer i vår värld. Nu har vi istället möjlighet att spendera mer tid på vårt välmående, självläkning och vår helhetshälsa, mer än att konsumera och spendera. Så det är en lärorik och nyttig tid för oss alla.

8. Kollektiv empati. Om du inte är sjuk, vad kan du då göra för andra, var kan du hjälpa och vem? Vad kan du bidra med? Vem kan du själv få hjälp av om du behöver? Våga fråga om stöd och hjälp. 

Det finns många coacher och kunniga, kompetenta människor där ute, och det går bra att ringa, maila eller ha skype och facetime coachning sessioner om du behöver stöd eller hjälp med tekniker och tips för att hantera din oro.

Eller som min samarbetspartner och kollega Maria (Ia) Snabb via hennes företag livsstilskällan, skrev på hennes sociala medier, att leende smittar ännu snabbare är själva viruset. Ett snällt, omhändertagande och empatiskt leende som är äkta, alltså som också syns i ögonen, kan vara guld värt för en person i panik, eller som går omkring med extra oro.