Publicerad i orginal den 05.01.2019 på Svenska YLE.

Författaren Maria Turtschaninoff är noga med löften. Det man lovar det håller man helt enkelt. Men då det gäller löften till sig själv är attityden en helt annan. Då är hon ryggradslös och struntar i vad hon lovat.

Maria Turtschaninoff har otaliga gånger lovat sig själv att inte gå in på sociala medier under arbetsdagen och att inte snaska godis utan i stället börja motionera. Inget av de här löftena har hon lyckats hålla. Som författare krävs dessutom att man är disciplinerad. Då hon ideligen avbryter sig själv i sitt arbete på grund av diverse flöden på social media, blir arbetet hackigt och hon känner sig misslyckad.

– Jag vill att andra ska kunna lita på mig och respektera mig, men då det gäller mig själv så vet jag ju ändå hurdan slashas jag innerst inne är och då kan jag lika bra vrida i mig tvåhundra gram choklad och hänga på Facebook lite till eftersom jag ändå är så misslyckad, konstaterar hon.

Nyckeln till förändring är att hitta ditt rätta inre motiv

Då man gör upp mål för sig själv och lovar att ändra på sitt beteende men misslyckas varje gång känner man sig usel.

– För att på riktigt göra en förändring krävs strategier och hållbara mål, säger Jeanette Szymanski som är mental coach.

Hon har coachat Maria Turtschaninoff med att lyckas få en förändring till stånd som ska bli bestående.

– Jag är fortfarande lite misstänksam till att mina löften ska hålla sen då jag inte längre har någon jag måste redovisa mina framsteg för, konstaterar Maria Turtschaninoff.

Den viktigaste förutsättningen för att man lyckas nå sina mål är att man är driven inifrån.

– Motivationen ska komma ur en själv och inte på grund av andra, förklarar Jeanette Szymanski.

För Maria har både utmaningen med sociala medier och målet med att inte äta godis gått över förväntan. Båda löftena har hon för första gången lyckats hålla och tror nu att det på riktigt skett en hållbar förändring i hennes vanor. Däremot letar hon ännu efter ett “varför” då det gäller motionen.

– Jag har en inre bild av mig själv som en icke motionerande människa. Jag är fysiskt i så dåligt skick och borde få bättre kondis, bli starkare och smidigare, allt på en gång.

Jeanettes råd är att dela in motionerandet i mindre delmål för att säkert lyckas. Känslan av att lyckas gör att man vill fortsätta att sporra sig själv och lägga upp nya delmål.

Bättre lite motion än ingen motion alls

Maria Turtschaninoff har under den gångna veckan yogat i elva minuter två dagar i följd. Elva minuter är visserligen bättre än ingen motion alls konstaterar hon, men hon är ändå inte helt övertygad om att motionerandet blir en daglig rutin för henne. Jeanette Szymenski är ändå hoppfull.

– Jag föreslog redan för Maria att hon skulle strunta i målet med att motionera men det ville hon inte och det är ju en bra början. Nu kvarstår bara att hitta det rätta motivet, konstaterar hon.

Så här ska du tänka för att uppnå dina mål!

Jeanette Szymanskis sju råd till dig som vill nå en förändring i ditt liv:

1.Se till att du har ett starkt varför! Förankra besluten i dig själv, och inte i andra eller i yttre faktorer. Med inifrånstyrda mål, hittar du drivkraften som gör att du orkar.

2. Formulera målet positivt och konkret. Säg vad du vill uppnå så konkret och mätbart som möjligt.

3. Närvaro och fokus på nuet hjälper. Medvetenhet ökar din förmåga att kunna stoppa dig förrän impulsen hinner leda bort dig.

4. Skriv ner ditt mål för hand och berätta det åt en god vän eller partner, be dem följa upp dig t.ex 1 gång/vecka.

5. Fira varje delmål, och varje litet steg annars tror hjärnan att du lurat den.

6. Gör stegen till en rutin som är lika automatisk som den då du borstar dina tänder. Om energin eller motivationen är sämre någon dag så håller rutinerna upp dig så att du lyckas verkställa ditt delmål i alla fall.

7. Var snäll med dig själv och visa dig själv medkänsla. Behandla dig själv så som du skulle behandla en bästa vän ifall hen skulle misslyckas. Vad skulle du säga? Vad skulle du göra?

Maria Turtschaninoff och Jeanette Szymanski medverkar i Efter Nio radio på lördagen den 5.1.2019 efter klockan 09:00 i Yle Vega och på Yle Arenan.