1. Ju stressigare period, desto viktigare är det med återhämtning. Kom ihåg att optimera din andning. Andas både in och ut genom näsan, långsamt. Förläng din utandning.
  • En stressad person rör sig också stressat. Långsamma gester gör att nervsystemet lugnar ner sig ganska omedelbart. Rör dig i slow motion i 10 sekunder t.ex. i köket medan du förbereder så kommer du automatiskt att känna dig lugnare.
  • Kom ihåg sömn och motion. Sov 7,5-8 timmar om du är vuxen. Ta en promenad, ca 30 minuter rask promenad räcker bra. Ta också mikropauser eller gör en kort avslappning.
  • Fundera vad julen är och innebär för dig? Hur vill du ha det? Utan att tänka på vad och hur t.ex. tidningar, internet eller sociala medier framställer julen. 
  • Håll familjeråd och låt var och en gör en lista med 3-5 saker, plocka ut de 3 viktigaste och försäkra er om att var och en får sina viktigaste med på listan. Då säkerställer ni att alla får sina viktigaste behov tillgodosedda och alla får något med julen som de gillar och önskar. Bestäm vart ditt fokus ska gå, så att du håller på med de rätta sakerna, det kommer garanterat att öka möjligheterna markant för er att fira er bästa jul. Det är många gånger förvånade att se vad barnen på riktigt tycker att är viktigt, det kan vara gemenskapen och julbaket som är viktigare än både pynt och presenter. 
  • Självinsikt är alltid första steget till förändring. Fundera varifrån din stress kommer? Hemifrån? Från jobbet? Partnern? 

Om du vill läsa mera om mitt projekt med Sofia Torvalds, som visades i svenska yle den 15.12, så klicka in på denna länk: https://svenska.yle.fi/artikel/2018/12/14/journalisten-och-forfattaren-sofia-torvalds-star-infor-sin-ultimata-utmaning-sag